בדמיוננו נחרטה דמות החוקר הפרטי ההוליוודי, גבר בעומדו בחשכה, לבוש מעיל גשם, חבוש כובע, מעשן סיגריה. היום בישראל חוקר פרטי לא לבוש במעיל גשם, וכבר כמעט ולא מעשן.
כיצד הופכים להיות חוקר פרטי?
יש היום בארץ כמה מכללות בהם ניתן ללמוד קורסים העוסקים בחקירות, וניתן גם ללמוד לימודי קרימינולוגיה באחת האוניברסיטות בארץ. הלימודים בתחום תורמים להעשרת ולהרחבת הידע של החוקר לעתיד, אולם הם עדיין אינם עושים ממנו חוקר פרטי. מי שרוצה להיות לחוקר פרטי צריך להוציא רישיון. את הרישיון לעסוק בחקירות פרטיות מקבלים מהמחלקה לרישוי חוקרים פרטיים במשרד המשפטים, אבל תחילה צריך לעבור התמחות במשך שלוש שנים, כשחוקר פרטי ותיק מפקח ומדריך על ההתמחות. עם סיום תקופת ההתמחות צריך החוקר הפרטי הפוטנציאלי לעבור בהצלחה מבחן על דיני ישראל ואתיקה מקצועית, ורק אז הוא יכול לעסוק במקצוע.
אז מיהו חוקר פרטי?
על פי חוק, חוקר פרטי הינו "מי שעוסק בהשגת ידיעות על הזולת או באיסופן, לצורכי אחרים ודרך שירות לכל".
מה עושה חוקר פרטי?
חוקר פרטי מומחה באיסוף כמה שיותר מידע ממקורות מגוונים ושונים שעל מנת לפתור בעיות או לספק הוכחות למצבים שונים. חוקרים פרטיים עשויים לבצע עבודה עבור עורכי דין, חברות וארגונים וכמובן, עבור אנשים פרטיים. ככל שהחוקר הפרטי מקצועי יותר, יש לו שיטות רבות יותר לחקור, לתשאל ולבצע מעקבים. כמובן שבנוסף לידע של שיטות חקירה, צריך החוקר הפרטי להיות אדם בעל ביטחון עצמי, חשיבה מהירה, יכולת משחק ואומץ לב. רוב הפעילות של חוקר פרטי כוללת איסוף מידע, ביצוע מעקבים, חקירות גלויות או חקירות תחת כיסוי, שימוש בציוד טכני מתקדם כמו מצלמות נסתרות, מיקרופונים זעירים ועוד.
האם יכול חוקר פרטי לחשוף את ממצאי החקירה?
חוקר פרטי מחויב לשמירה על סודיות החקירה תוך נאמנות גמורה ללקוח עבורו בוצעה החקירה. בנוסף, החוק אינו מחייב חוקרים לחשוף את ממצאי החקירות אלא אם קיבלו אישור לכך מהלקוח.
כיצד בוחרים חוקר פרטי?
בישראל של היום אפשר למצוא עשרות ומאות של משרדי חקירות, והאינטרנט הופך את משימת האיתור משרד חקירות לפשוטה ומהירה.
אפשר להתרשם מאתרי האינטרנט של משרדי החקירות השונים, אך חשוב לשים לב לניסיון שיש למשרד חקירות פרטיות, לחוקרים המועסקים בו ולתחומי התמחותם. לאחר שבחנתם את האתרים השונים, קבעו פגישה עם שניים-שלושה חוקרים פרטיים במטרה לערוך התרשמות אישית.
חשוב שהחוקר הפרטי ישדר אמינות, מקצועיות ומיומנות. נסו לקבל מהחוקר הפרטי שמות של ממליצים, עדיף עורכי דין איתם החוקר הפרטי מנהל יחסי עבודה. חשוב לבדוק במהלך הפגישה אם לחוקר הפרטי יש רישיון לעסוק בחקירות ולבקש הערכה של עלות החקירה הדרושה לכם.